nlenfrde

bel ons nu

Hoewel wij als team redelijk op elkaar ingespeeld zijn is het soms best leuk en leerzaam om met zijn allen iets tezamen te ondernemen.Zondag 6 Maart 2016 was het zo ver. Om 11.00uur werden we verwacht in Monnickendam om in te schepen aan boord van de "Gulden Belofte''

We werden door eigenaar en schipper Bertil Vermeulen ontvangen met een kopje koffie, en er werd direct uitgelegd dat we flink aan de bak konden, wij waren namelijk de bemanning die het schip moest laten zeilen vandaag. Dit was voor sommigen van onze leden even schrikken, want met een snelle reddingboot kunnen wij prima overweg, maar een zeilschip... dat is toch wel even iets anders.  Zodra we allemaal aan boord waren werden direct de trossen los gegooid en terwijl we op de motor de haven uit voeren werden we door Bertil bijeen geroepen voor een briefing, de taken werden verdeeld en ieder kreeg uitleg wat hij moest doen en wat basis theorie over hoe de wind een zeilschip voortbeweegd en beinvloed.  Eenmaal buiten de haven werden de zeilen gehesen, de motor gestopt, en het schip kwam direct stil te liggen, het enige element wat een vereiste is om te zeilen ontbrak. Inderdaad er was geen wind.  Tenminste, dat was onze eerste gedachte, de schipper vertelde ons dat dat bijna klopte, hoewel het bijna windstil was, was er volgens heb wel degelijk voldoende om vooruit te komen. We werden dus aan het werk gezet om de zeilen optimaal te stellen, zodat we gebruik konden maken van het kleine beetje wind wat er wel was, en zo waar, de Gulden Belofte kwam gratieus in beweging! Het ging niet snel, en mischien maar goed ook, want je kan natuurlijk niet oneindig recht door varen, dus al snel kwam het moment dat we overstag moesten. Dan moet er in korte tijd heel veel tegelijk gebeuren, en liefst in de juiste volgorde de eerste keer ging het wat rommelig, maar als snel kwam de routine er in, en een leermoment voor ons, communicatie aan boord is heel belangrijk.

Na een heerlijke lunch had schipper Bertil een leuke klus voor ons, omdat het nogsteeds meer dobberen dan zeilen was vroeg hij een vrijwilliger om bovenin de mast een klusje uit te voeren. Onze topper Glenn was de uitverkoorne en kreeg een klimtuigje aan, dubbel gezekerd werd hij door 4 man de mast in gehesen.

teambuild 01

Hetgeen wel een erg mooie foto opleverde: teambuild 02

 

Eenmaal met beide benen weer op het dek werden we door moeder natuur verrast met een prachtig schouwspel, van grote afstand zagen we het water beginnen te rimpelen, een teken dat er wind aan kwam. direct werden we dus weer naar onze posities gestuurd, want eindelijk konden we ''echt'' gaan zeilen.

Helaas kwam de wind niet alleen, maar met een frisse bui regen. gelukkig zijn we dat wel gewend, dus alle zeilen bij en heerlijk varen. Na een half uurtje was helaas de bui voorbij en daarmee helaas ook de wind weer nagenoeg weg. De zeilen werden gestreken en de motor werd gestart, het was inmiddels bijna tijd om even de haven van Monnickendam weer aan te doen om onze vrouwen/vriendinnen en kinderen op te halen. Met de familie aan boord werd weer snel de haven verlaten, en nogmaals de zeilen gehesen, dit keer met behulp van de ''jonge generatie'' teambuild 03

Na een klein uurtje zeilen weer terug naar de haven daar kwam een heerlijke hollandse maaltijd, Boerekool, Hutspot of Zuurkool met een gehaktbal of een stuk rookworst aan boord waar we allen van hebben genoten.  Al met al een zeer geslaagde leerzaame en vooral ook gezellige dag!

 

Klik hier voor het foto album.

 

Onze hartelijke dank gaat uit naar:

Schipper/ eigenaar van de Gulden Belofte,  Bertil Vermeulen

 

Het Thuisfront  bedanktkaart