nlenfrde

bel ons nu

De overstroming had grote gevolgen voor het Zuiderzeegebied. Vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916. (bron www.mijnzuiderzee.nl)

Op 14 januari 2016 werd een monument onthuld op Marken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze overstroming door Minister Shultz van Haegen

Reddingsstation Warder was daarbij aanwezig, evenals onze collega's van reddingsstation WijdenesKNRM station MarkenKnrm Station Leliestad, KNRM Station Huizen en KNRM Station Blaricum.

7 reddingboten lagen opgelijnd voor de dijk bij Marken, op het moment van onthulling van het monument werden vanaf alle 7 boten een parachutelicht afgeschoten, als saluut schoten voor de slachtoffers van de overstroming.

beeld waterwolf 01  beeld waterwolf 05

beeld waterwolf 03  Zie ook het filmpje van onze collegas van Reddingsstation Wijdenes

 

Ingekomen mail maandag 18-1-2016:

De burgemeester van Waterland bedankt de KNRM voor haar inzet op Marken op donderdag 14 januari 2016

Beste Knrm'ers,

Wij kijken terug op een zeer geslaagde herdenking van de watersnood 1916.
Het eerste deel van het programma zaten we nog heerlijk droog in het dorpshuis, terwijl jullie de elementen trotseerden.
Wat was het mooi om onze redders op het water te zien nabij de havenmond van Marken.
En wat een prachtige omlijsting van de onthulling van het monument, met de symboliek van de noodpijlen en jullie hoorns!
Heel hartelijk dank, ook namens dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, voor jullie inzet bij deze dag!
Ik voel me bevoorrecht en zeer trots dat ik bij zo'n club mag horen!

Met vriendelijke groet,

Luzette Wagenaar-Kroon
Burgemeester Waterland

beeld waterwolf 04

Foto: Nicolette Schouten