De Schippers en Opstappers

Reddingsstation Zeevang heeft binnen haar stuctuur gekozen voor verschillende functies, ieder met eigen verantwoordelijkheden.

Schipper: Het station heeft een schipper. De schipper is de contactpersoon met de Kustwacht. Alle acties en evenementen die gevaren worden vallen onder zijn verantwoording.  Peter Korver is de schipper van het station.

Plaatsvervangend schipper: Natuurlijk kan de schipper niet altijd aanwezig zijn bij alle acties. Daarom zijn er een aantal plaatsvervangende schippers. Tijdens een actie, of tijdens een oefening hebben zij de operationele leiding aan boord. Zij zijn goed opgeleid en hebben jarenlange ervaring en leidinggevende kwaliteiten.

Opstappers: Schippers opereren nooit alleen. Opstappers zijn net zo belangrijk. De opstappers zijn ervaren in de diverse taken aan boord, zoals het sturen, navigeren met en zonder plotter, de communicatie m.b.v. de marifoons. Allen zijn voor hun taak goed opgeleid en zijn geoefend. Elke opstapper beschikt in principe over het EHBO-diploma met AED, DAN training, vaarbewijs I en II, het basis-certificaat Marifonie, zo mogelijk aangevuld met Marcom-B en de HUET-training.

Aspirant opstappers: Deze leden zijn in opleiding voor opstapper. Net zo belangrijk als de rest van de bemanning en voor de toekomst van de kwaliteit van het station. Zij worden in eigen beheer opgeleid maar kunnen ook trainingen bij de KNRM volgen.

De walploeg: Niet alle vrijwilligers bij het reddingsstation varen. Er zijn ook mensen nodig die aan wal blijven, die ervoor zorgen dat de boten gelanceerd kunnen worden, die de communicatie op de Post verzorgen, regelen van aflossingen en extra voorraden bij langdurige operaties, het opvangen van slachtoffers e.d. aan de wal en het geven van adviezen aan de schipper indien deze daarom vraagt. Deze ploeg is net zo onmisbaar als de varende leden.

De onderhoudsploeg: Onderhoud is van groot belang om in noodsituaties te kunnen vertrouwen op het materieel. De onderhoudsploeg doet veel in eigen beheer om de kosten laag te kunnen houden. Niet alleen de motoren vragen veel aandacht, ook andere zaken worden regelmatig gecontroleerd en preventief onderhouden.  

 

 Highslide JS


Powered by WebUser